Ik leer leren

‘Een snelweg naar leren’

Wat houdt de training ‘Ik leer leren’ in?

De training ‘Ik leer leren’ is een training die zorgt voor inzicht en plezier in leren. Het gaat niet om wat je leert, maar HOE je leert.
De training is bedoelt voor leerlingen vanaf groep 8 en tieners die niet weten hoe zij huiswerk moeten maken of vastlopen in hun schooltaken en leerwerk. Zelfs jongeren op het MBO/HBO hebben nog baat bij deze training.
Het is geen huiswerkbegeleiding, maar een methode die uitgaat van de kwaliteiten van het kind.

Faalangst is een angst die veel voorkomt bij kinderen en jongeren, hiervoor bestaat een aparte training, voor meer info scroll naar onderaan in deze pagina.

Wat leer je bij de training ‘Ik leer leren’?

 • Plannen van huiswerk.
 • Organiseren van huiswerk.
 • Omgaan met faalangst.
 • Omgaan met concentratieproblemen.
 • Welke leerstijl hij/zij heeft en
 • Hoe je deze leerstijl het beste in kunt zetten.

Wat bereik je met de training ‘Ik leer leren’?

 • Een leerstijl gericht op de individuele leerbehoefte.
 • Meer plezier in leren.
 • Betere concentratie.
 • Betere cijfers.
 • Meer motivatie en
 • Meer tijd voor andere dingen (door efficiënt inzetten van kennis).

Voor wie is de training bedoeld?

 • Voor kinderen van groep 8, als voorbereiding op de brugklas (zie hieronder bij extra informatie)
 • Voor pubers in het voortgezet onderwijs die niet weten hoe zij moeten leren.
 • Voor pubers die in het derde of vierde jaar van het voortgezet onderwijs vastlopen (zie hieronder bij extra informatie).
 • Voor tieners op het voortgezet onderwijs, die met leren niet de resultaten halen die mogelijk zouden kunnen zijn.
 • Voor jongeren in het MBO en HBO, die vastlopen met hun schooltaken. Zij leren door de training het beste uit zichzelf halen.

Wat ik jullie kan bieden:

De training Ik leer leren wordt het hele jaar door op maandagavond vanaf 19:00 gegeven en bestaat uit 5 bijeenkomsten van ongeveer 1,5 uur. De groepen zijn niet groter dan vier personen en er wordt gekeken naar leeftijd.
Tijdens iedere bijeenkomst komen er verschillende onderwerpen aan bod, zoals, plannen en organiseren, faalangst, concentratie etc.
De training heeft een landelijk vastgestelde prijs van
€ 182,50, dit is inclusief het werkboek.

Extra informatie

De training wordt het hele jaar door op maandagavond gegeven.

Voor kinderen uit groep 8 is de training een goede voorbereiding op het voortgezet onderwijs. Ze leren hun leerstijl alvast kennen en weten zo welke manier van leren het beste bij hun past. Dit zorgt voor minder stress aan het begin van het nieuwe schooljaar en meer rust en zelfvertrouwen tijdens het maken van het huiswerk.

Voor pubers die de basisschool met gemak doorlopen hebben en in de eerste paar jaar van het middelbaar onderwijs zonder enige moeite zijn overgegaan (lees: zo goed als niets gedaan hebben de afgelopen jaren). Kan een 3 HAVO of een 4 VWO opeens heel lastig worden. Zij hebben het alle voorgaande jaren op eigen kracht en intelligentie kunnen doen en hebben nooit iets hoeven leren. Nu de stof moeilijker wordt gaat dit niet meer. De cijfers kelderen, de stress neemt toe en de motivatie daalt naar een dieptepunt. Zij hebben niet geleerd wat leren is. Door de training te volgen weten zij waar ze goed in zijn en wat zij het beste kunnen inzetten. Ze plannen hun huiswerk beter in, leren op een strategische manier en krijgen weer meer zelfvertrouwen.

Concentreren kun je leren

Als je een slechte concentratie hebt, wordt het al snel lastig om je bij de les te houden.
Resultaat: leerkrachten die zeggen dat je niet oplet of die je zelfs uit de les sturen. Je cijfers gaan onderuit, omdat het je niet lukt om op te letten of stil te zitten.
Hoe kan het nu dat dit niet lukt?
In een aantal bijeenkomsten van hooguit een half uur gaan we samen kijken waar het probleem zit en krijgen je ouders en jij tips om jezelf beter te kunnen concentreren.

(Faal)angst de baas!!

Extra training: (Faal)angst de baas!
Angst is een signaal wat wij als mensen nodig hebben op het moment dat er iets ernstig gebeurd.
Onze hartslag stijgt, onze bloeddruk gaat omhoog en alles maakt zich klaar om te vechten of vluchten. Maar wat als dat helemaal niet nodig is, dan is angst een alles verstikkend verschijnsel waardoor je niet meer de dingen kan doen die normaal zouden zijn. Alles werkt tegen!

Tijdens de training (Faal)angst de baas gaan we aan de slag met de angst die je hebt. We gaan onderzoeken welke soort angst jij hebt en waar deze vandaan komt. Hierna gaan we aan het werk met verschillende werkvormen en materialen om meer grip op de angst te krijgen.

Meer weten? Op de landelijke site www.ikleerleren.nl kun je nog veel meer informatie vinden.